Maszynka do miesa bomann cb 423

Wilk do mięsa to nic nowego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest daleko większa niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

https://www.grupa-wolff.eu/biuro-projektowe/odpylanie/jak-dzialamy/

Duży asortyment wilków na zbytu idzie na wybór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu chwila na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) a nie wymaga ogromnego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co znacznie ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania decyduje o wysokiej mocy maszyny. Jak każde urządzenia wykorzystywane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wydaje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest złożone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w zależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od gatunku mięsa łączy się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w różne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wielkie urządzenie, łatwe w niewygórowanych cenach, podawane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę gdy w całych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i zagranicznych ulepszaczy.