Linie prozniowe

Pakowanie próżniowe jest skutecznym sposobem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć psucia się żywności, natomiast tymże jedynym generuje oszczędności dla swego budżetu.

Urządzenia próżniowe są niezwykle swoje w obsłudze, wymagają tylko dobrze do nich wybranych opakowań. Na targu są różnego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone szczególnie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują również niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w forma próżniowy, wydłuża jej przydatność do spożycia, od trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony gust i zapach, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, a te przechowywane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie trzymane w obecny system nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że materiały nie mają kontaktu do powietrza, które jest podstawową przyczyną kładzenia się produktów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy pamiętać o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, by nie przenieść na efekty różnego typu bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej rekomendowane są pakowarki bezkomorowe. Stanowią więc niewielkie urządzenia, w których pakowanie dokonuje się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego brzegu woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacje od pracy, które posiada, wielkości oraz z producenta, jednak te najwspanialsze poświęcone są raczej dla małych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje więcej niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy używać worków moletowanych, które posiadają jakąś, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można też używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak nasuwa toż dużych wiedze. Pakować można łatwo wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, zyski i warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Wszystkie te udogodnienia są oddane do pakowania dużych grupie żywności.