Drukarka fiskalna farex topaz instrukcja

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten rozdział jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba prowadząca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W pracy w lokalach gastronomicznych możemy spotkać dwa podstawowe rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie stanowi ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie zaczynane jest w znacznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być mało zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i łatwą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla użytkownika który z niecierpliwością czeka przy stoliku na nasze zdanie. Dodatkowym plusem istnieje drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co powiększa ich pozostawianie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić odpowiednie wymiary, idące na jej swobodne wykorzystywanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a oraz światły i łatwy design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na głębokie monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność jeden z bogatszych wydatków, więc warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można otrzymać na ostatni przedmiot ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto również odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby mieć okazję jej sprawdzenia oraz szkolenia gości z myśli jej wykorzystania i współpracy z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.